Als reflexen niet goed integreren


Maar hoe komt het dan dat reflexen niet goed integreren en actief blijven. Soms gebeuren er dingen tijdens de ontwikkeling van de primaire reflexen die ervoor zorgen dat deze reflexen niet goed integreren. Dat kan zijn tijdens de zwangerschap, denk hierbij aan stress of spanning bij de moeder, ziekte, medicatie, drank of drugsgebruik. Maar ook tijdens de geboorte kunnen er dingen gebeuren die de ontwikkeling belemmeren, zoals een vroeggeboorte, keizersnede, pomp of vacuüm verlossing, een sterrenkijker of stuitbevalling of zuurstofgebrek. Als laatste kunnen er ook na de geboorte dingen gebeuren die invloed hebben, ziekte of operaties, afwijkingen of een verstoorde hechting met moeder. Al deze dingen zorgen ervoor dat de reflexen actief blijven. Het lichaam bijft daardoor continu in een vecht/vlucht/bevries stand. De hersenen blijven reflexmatig reageren op prikkels en dat zorgt voor heel veel stress en daarmee voor een verstoorde ontwikkeling van de primaire reflexen.
Doordat de reflexen worden aangestuurd door de hersenstam hebben ze altijd voorrang en verstoren zo de normale bewegingen. Het kind zal deze reflexmatige bewegingen, die vaak niet gewenst zijn, willen onderdrukken of compenseren om toch te kunnen functioneren. Dit kost het kind heel veel energie, deze energie kan het kind niet in andere dingen stoppen waardoor het bijvoorbeeld prikkelbaar wordt, vermoeid, overgevoelig of zelfs een achterstand oploopt in de grove en fijne motoriek. Er zijn nog veel meer symptomen te noemen die het gevolg kunnen zijn van verstoorde, niet goed geïntegreerde reflexen.
Naast reflexen die vanaf de geboorte niet goed geïntegreerd zijn kan het ook gebeuren dat primaire reflexen op latere leeftijd weer actief worden, dat kan op iedere leeftijd. Na bijvoorbeeld een trauma, ongeluk of ingrijpende gebeurtenis raakt je lichaam in de overlevingsmodus en komt in de vecht/vlucht/bevriesstand. Dit is heel normaal en doet je lichaam om zichzelf te beschermen. Dat is waar primaire reflexen eigenlijk voor bedoeld zijn. Na zo’n ingrijpende gebeurtenis heeft het lichaam tijd nodig om weer tot rust te komen en zich te herstellen. Soms lukt dit niet en blijven de primaire reflexen weer actief. Het lichaam komt dan niet weer in balans en dat kan veel klachten tot gevolg hebben.